ΑΠΑΚΙ
Ένα όνομα η καλύτερα μια ιδιαίτερη γεύση που παραπέμπει πολλά χρόνια πίσω στα βουνά της Κρήτης και ιδιαίτερα τον Ψηλορείτη. Εκεί σε ένα χωριό στους πρόποδες του, τα Ανώγια οι άνθρωποι απαλλαγμένοι από τους ρυθμούς της σημερινής πραγματικότητας ζούσαν και εξαρτιόταν από την φύση , αλλά και δημιουργούσαν μέσω αυτής , στηριζόμενοι στην κληρονομούμενη εμπειρία αιώνων.
Ορμώμενοι από την ανάγκη να διατηρήσουν το κρέας που είχαν σε μεγάλες ποσότητες μέχρι να καταναλωθεί και βοηθούμενοι από την πλουσιότατη και μοναδική στα περισσότερα είδη παγκοσμίως , χλωρίδα της Κρήτης έφτιαξαν με ξεχωριστώ τρόπο μικρά θαύματα γεύσης.
Το ΑΠΑΚΙ γίνεται από χοιρινό κρέας άπαχο. Στην διαδικασία της παραγωγής του, παραμένει για δύο με τρεις ημέρες σε ξύδι φτιαγμένο από Κρητικό κρασί αρίστης ποιότητας. Μετά από αυτό το στάδιο κρεμιέται σε ειδικούς φούρνους όπου θα καπνιστεί με την βοήθεια και φυσικά το άρωμα , αρωματικών φυτών των βουνών της Κρήτης.
Το προϊόν αυτό όπως είναι φυσικό , σαν γνήσιο παραδοσιακό προϊόν δεν περιέχει κανενός είδους συντηρητικό. Τέλος οι τρόποι που μπορεί κάποιος να καταναλώσει τα απάκια είναι ανάλογοι με τα γούστα του. Το ΑΠΑΚΙ μπορεί κατ’ αρχήν να καταναλωθεί και όπως είναι ή να ζεσταθεί για μερικά λεπτά στο τηγάνι . στο φούρνο ή στα κάρβουνα κ.τ.λ. Μπορεί ακόμα να μπει με κάποιο λαδερό φαγητό όπως φασολάκια , φασολάδα . Να γίνει βάση για διάφορες σάλτσες μακαρονιών. Μπορεί ακόμα να τοποθετηθεί πάνω στην πίτσα αντί για αλλαντικά προσφέροντάς της εξαιρετικό άρωμα και σε εσάς υγιεινό φαγητό. Μπορεί τέλος να ΄΄ακολουθεί΄΄ στις μικρές εξορμήσεις σας στην εξοχή μια και δεν χρειάζεται ειδική ψυκτική φροντίδα για να διατηρηθεί για μικρά χρονικά διαστήματα.
ΣΥΓΛΙΝΟ
Πρόκειται για χοιρινό καπνιστό έδεσμα που φτιάχνεται στη Κρήτη και αποτελεί έναν από τους γευστικότερους τρόπους φυσικής συντήρησης των χοιροσφαγιων.
Βράζεται με διάφορα μπαχάρια και πορτοκάλι και καπνίζεται με φασκόμηλο για αρκετές ώρες για να αποκτήσει το χαρακτηριστικό έντονο άρωμα του.
Διατηρείται στη γλίνα, δηλαδή στο ζωμό που μένει μετά το βρασμό του χοιρινού, ο οποίος πήζει όταν παγώσει λόγω της ποσότητας του λίπους που περιέχει. Η γλίνα είναι ιδανικό λίπος για να τηγανίσουμε το κρέας μας και δίνει εξαιρετική γεύση. Εκτός αυτού όμως δίνει και την ονομασία σύγλινο,δηλαδή κρέας μαζί με το λίπος του και όχι σύγκλινο.
Τρώγεται μόνο του ως κρασομεζές ή μαζί με αυγά, σαν καγιανάς ενώ ακόμη μπορεί να μαγειρευτεί μαζί με όσπρια ακόμη και με ζυμαρικά δίνοντας μια άλλη διάσταση σε μια παραδοσιακή Ιταλική καρμπονάρα.
ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΞΥΔΑΤΟ ΚΡΗΤΗΣ
Το παραδοσιακό λουκάνικο Κρήτης φτιάχνεται από φρέσκο χοιρινό κιμά με φυσικά καρυκεύματα και αρτύματα καθώς και από εξαιρετικής ποιότητας κόκκινο Κρητικό κρασί. Μετά την παρασκευή του καπνίζεται και αυτό όπως το ξιδάτο.
Είναι ένα λουκάνικο με απαλή γεύση ξεχωριστή που μπορεί εύκολα να ταιριάζει σε όλα τα γούστα και του πιο απαιτητικού καλοφαγά. Ψήνεται στο τηγάνι στο φούρνο ή στα κάρβουνα μπορεί να μαγειρευτεί μαζί με λαδερά φαγητά με διάφορες; σάλτσες , στην πίτσα και όπου αλλού η φαντασία του κάθε ενός τον οδηγήσει.