|
ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ |
Η καταγωγή των ζυμαρικών είναι γεμάτη μύθους και αντιφάσεις. Από τον ευρύτατα διαδεδομένο θρύλο, ότι τα ζυμαρικά τα έφερε στην Ιταλία στον 13ο αιώνα ο Μάρκο Πόλο από την Άπω Ανατολή, έως την αναφορά για ύπαρξη ζυμαρικών στα 1000 π.χ., στην αρχαία Ελλάδα.
Σύμφωνα με την τελευταία, η λέξη "λάγανον" περιέγραφε μία φαρδιά πλακωτή ζύμη από νερό και αλεύρι, την οποία οι Έλληνες έκοβαν σε λωρίδες. Αυτή η μέθοδος φαίνεται πως μεταφέρθηκε στην Ιταλία στον 8ο αιώνα π.χ. και στα λατινικά έγινε "laganum". Εικάζεται ότι η λέξη "λαζάνια" έχει τη ρίζα της σε αυτή την λέξη.
Τα ζυμαρικά γίνονται με την ανάμιξη σιμιγδαλιού και νερού, χωρίς την προσθήκη συντηρητικών ή χρωστικών ουσιών. Το σιμιγδάλι είναι το αποτέλεσμα της άλεσης του σκληρού σιταριού. Το σιμιγδάλι αναμιγνύεται με νερό και ανακατεύεται μέχρι να γίνει ζύμη. Σε αυτό το στάδιο προστίθενται και τυχόν άλλα υλικά όπως γνήσιο αποξηραμένο αυγό, ντομάτα ή σπανάκι για είδη όπως τα τρικολόρε, τα λαζάνια ή ταλιατέλες. Η ζύμη ζυμώνεται σε κενό αέρος μέχρι να γίνει ομοιόμορφη και στη συνέχεια περνά με πίεση μέσα από τα διάφορα καλούπια, τα οποία καθορίζουν και το σχήμα των μακαρονιών.
Τα μακαρόνια στη συνέχεια περνούν μέσα από παστεριωτές σε θερμοκρασίες 80 - 90 βαθμών Κελσίου, όπου εξολοθρεύονται οιουδήποτε είδους μικρόβια και προχωρούν στα αυτόματα αποξηραντήρια, όπου αποξηραίνονται σταδιακά με ζεστό και υγρό αέρα για αρκετές ώρες, ανάλογα με το σχήμα. Αφού αποξηρανθούν, τα μακαρόνια μπαίνουν στις αυτόματες μηχανές συσκευασίας όπου ζυγίζονται και συσκευάζονται σε πακέτα από υλικό κατάλληλο για τρόφιμα.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ |
ΚΑΜΠΑΝΑ |
500gr |
ΚΟΧΥΛΑΚΙ |
500gr |
ΠΕΝΝΕΣ |
500gr |
ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ |
500gr |
ΤΑΛΙΑΤΕΛΑ |
500gr |
ΣΚΙΟΥΦΙΚΤΟ |
500gr |
ΣΠΑΓΓΕΤΙ Νο6 |
500gr |
ΣΠΑΓΓΕΤΙ Νο10 |
500gr |
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ |
ΚΑΜΠΑΝΑ ΟΛΙΚΗΣ |
500gr |
ΚΟΧΥΛΑΚΙ ΟΛΙΚΗΣ |
500gr |
ΠΕΝΝΕΣ ΟΛΙΚΗΣ |
500gr |
ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ ΟΛΙΚΗΣ |
500gr |
ΤΑΛΙΑΤΕΛΑ ΟΛΙΚΗΣ |
500gr |
|
ΣΠΙΤΙΚΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ (ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ)
|
ΛΑΖΑΝΙΑ με πολτό παντζάρι & σκόρδο |
500gr |
ΛΑΖΑΝΙΑ με πολτό τσουκνίδας |
500gr |
ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ τρικολόρε (πιπ. φλωρίνης,καρότο,σπανάκι) |
500gr |
ΒΙΔΕΣ τρικολόρε (πιπ. φλωρίνης,καρότο,σπανάκι) |
500gr |
|
|
ΣΠΙΤΙΚΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΑΥΓΑ & ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ
|
ΧΥΛΟΠΙΤΑ ΦΑΡΔΙΑ |
500gr |
ΧΥΛΟΠΙΤΑΚΙ ΦΑΡΔΥ ΚΟΦΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ |
500gr |
ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΨΙΛΟ |
500gr |
|
Ο τραχανάς είναι ζυμαρικό φτιαγμένο από αλεύρι και γάλα και έχει σχήμα κοκκώδες και ακανόνιστο. Οι κόκκοι έχουν διάμετρο περίπου 2-3 χιλιοστά. Υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες: ξινός και γλυκός, χοντρός και ψιλός.Ο ξινός τραχανάς ζυμώνεται με γιαούρτι.
Κατά την παρασκευή του τραχανά, το τελευταίο στάδιο είναι το στέγνωμά του. Για να γίνει αυτό ο τραχανάς απλώνεται ώστε να έχει τη μέγιστη δυνατή επιφάνεια. Η διαδικασία αυτή, το άπλωμα του τραχανά
|
ΣΠΙΤΙΚΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ
|
ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΑΛΕΥΡΙΣΙΟΣ ΓΛΥΚΟΣ |
500gr |
ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΑΛΕΥΡΙΣΙΟΣ ΞΙΝΟΣ |
500gr |
ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΣ |
500gr |
ΜΕΣΣΑΡΙΤΙΚΟΣ ΞΙΝΟΧΟΝΤΡΟΣ |
500gr |
ΧΟΡΤΟΣΟΥΠΑ |
500gr |
|
w3counter(79121);
Created on 11/25/2010 05:15 PM by admin
Updated on 03/20/2018 01:00 PM by admin
|
|
|
ΙΡΙΔΑ Εμπόριο Παραδοσιακών προιόντων ΒΟΥΛΓΑΡΗ 12, ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ATTIKH - 185 33 Τηλ. 2104116771 - 2104110129 |
|
|